Toronto

TTC Wilson Complex

Client

Toronto Transit Commission

Budget

$76 Million

Size

100,000 sf.

Completed

August 2011

Delivery Model

Design-Bid-Build

Sector

Public and Government

Transit and Operations Centres

Architect

AECOM

Contracted under Black & McDonald Ltd., Aquicon Construction undertook an expansion to the Toronto Transit Commission’s Wilson Complex. Facilities remained occupied and fully operational while construction activities were ongoing on the adjacent expansion. The new expansion consisted of a Carhouse east expansion of approximately 30,000 square feet, a Carhouse south expansion of approximately 30,000 square feet,a basement extension of approximately 9,000 square feet, the rehabilitation of the existing Carhouse roof, and the replacement of the subway exterior wash.

Construction included the installation of mechanical systems like service piping, 25 new roof top units, a new traction power system to the entire yard, and a new signal system, as well as extensive underpinning work to the existing structure.

The existing Wilson Carhouse could only accommodate 6-car trains at time, so the expansion incorporated two new work bays with multi-level work platforms and overhead bridge cranes. Additionally, two new six-car maintenance tracks were added to the east and the south end of the Carhouse was extended by two train car lengths.

Other Projects

View More Projects

Woodward Environmental Laboratory and Operations Control Centre

This project involved the construction of a new testing facility for the City of Hamilton's central sewage treatment plant.

VIEW PROJECT

Waterloo Regional Police Services – North Division

This project involved the construction of a new police station with a 2-level parking deck.

VIEW PROJECT

Toronto Transit Commission Control Centre

This project involved the construction of a control centre for the TTC, which runs Toronto's subway systems.

VIEW PROJECT

People Mover, Bus Maintenance and Storage Facility

Work involved the construction of a new building that includes office space as well as a maintenance and storage area.

VIEW PROJECT