HAMILTON

Woodward Environmental Laboratory and Operations Control Centre

Client

The City of Hamilton

Budget

$7 Million

Size

26,340 sf.

Completed

September 2006

Delivery Model

Design-Bid-Build

Sector

LEED

Public and Government

Transit and Operations Centres

Architect

McCallum Sather Architect

This project involved the construction of a new water and wastewater testing facility for the City of Hamilton’s central sewage treatment plant, located in a mixed residential and industrial area. Permanent IPAC features were added between the facility’s laboratory test and administration space, and efficient floor heating and air-conditioning distribution is used in the office areas. This project is LEED® Silver Certified.

“The City of Hamilton is satisfied with Aquicon’s construction performance, and would recommend them to be considered for future LEED certified projects.”

Pierre Solda, Senior Project Manager, Plant Capital and Planning Section, City of Hamilton

The facility is arranged in an L shape and consists of four distinct laboratory components, with administration offices for plant operations, compliance and regulation divisions. From a centrally located main foyer, circulation corridors bisect the north and east wings of the building. The laboratory components are designed for modular interconnectability, and cabinetry can be rearranged from lab to lab.

Other Projects

View More Projects

Waterloo Regional Police Services – North Division

This project involved the construction of a new police station with a 2-level parking deck.

VIEW PROJECT

Vale Health and Wellness Centre

This centre is a state-of-the-art facility for sport, recreation, health, wellness, entertainment, and commerce.

VIEW PROJECT

Toronto Transit Commission Control Centre

This project involved the construction of a control centre for the TTC, which runs Toronto's subway systems.

VIEW PROJECT

Queen Elizabeth Park and Community Centre

The facility is comprised of an aquatic centre, two gymnasiums, an aerobics and active living room, and other program rooms.

VIEW PROJECT