A panorama shot of the lighted Vaughan Civic Centre and Resource Library at dusk.

Vaughan

Civic Centre and Resource Library

Client

The City of Vaughan

Budget

$13 Million

Size

41,000 sf.

Completed

April 2016

Delivery Model

Design-Bid-Build

Sector

LEED

Libraries

Architect

ZAS Architects Inc.

The Vaughan Civic Centre is a new administrative campus of municipal buildings within one of Canada’s fasting growing cities. A new library built as a stand-alone building with strong urban design ties to the newly built Civic Centre includes a multi-storey marketplace comprised of retail space, a café, community information panels and the library’s main service desk that provides access to a second storey containing offices for the Vaughan Public Library main administration.

The main side of the Vaughan Civic Centre and Resource Library with focus on the main entrance.
A corridor of the Vaughan Civic Centre and Resource Library with a beautiful play of light and shadow.
The lounge area of the Vaughan Civic Centre and Resource Library with green and orange chairs.

The library features soft-seating areas arranged in a theatre-like configuration that cascade downwards to the building’s lower level, as well as a large study hall supported by a computer training suite. The architecture of the library is very transparent and capitalizes on views of the internal courtyard, the Civic Square and a City Park. The facility is intended to achieve LEED Gold® certification by the CaGBC.

A detail of the facade showing the lighted building at dusk on top of the stairs.
One of the conference rooms of the Vaughan Civic Centre and Resource Library.
The backyard area of the Vaughan Civic Centre and Resource Library with seating options.
A facade detail of the Vaughan Civic Centre and Resource Library at dusk looks like the bow of a ship.
The resource library of the Vaughan Civic Centre - the interior design uses bold red and grey.

Other Projects

View More Projects
Thumbnail of the Woodward Environmental Laboratory and Operations Control Centre by Aquicon.

Woodward Environmental Laboratory and Operations Control Centre

This project involved the construction of a new testing facility for the City of Hamilton's central sewage treatment plant.

VIEW PROJECT
Thumbnail of the Waterloo Region Police Services by Aquicon Construction.

Waterloo Regional Police Services – North Division

This project involved the construction of a new police station with a 2-level parking deck.

VIEW PROJECT
Thumbnail of the Vale Health & Wellness Centre by Aquicon Construction.

Vale Health and Wellness Centre

This centre is a state-of-the-art facility for sport, recreation, health, wellness, entertainment, and commerce.

VIEW PROJECT
Thumbnail of the Queen Elizabeth Park Community Centre by Aquicon Construction.

Queen Elizabeth Park and Community Centre

The facility is comprised of an aquatic centre, two gymnasiums, an aerobics and active living room, and other program rooms.

VIEW PROJECT