Borden

Vickers Dining Hall – CFB Borden

Client

Defence Construction Canada

Budget

$18 Million

Size

55,600 sf.

Completed

September 2015

Delivery Model

Design-Bid-Build

Sector

LEED

Public and Government

Residential and Hospitality

Architect

ZAS Architects Inc.

Designed to meet LEED® Silver Certification, this 55,600 square foot facility is comprised of a state-of-the-art fully functional commercial kitchen, an administration area, and a 4,800 square foot survey area and an 11,500 square foot dining room area to serve approximately 3,000 soldiers per day. Construction of the $18 million facility included the development of the site to include carpool parking, bicycle racks, an electric car charging station and a large outdoor patio surrounded by carefully selected vegetation/ landscaping.

“The hands-on involvement from senior and administration staff during construction ultimately led to the project’s successful completion and enjoyment by the soldiers and community of CFB Borden.”

Del Cordeiro, Associate, ZAS Architects + Interiors

The design of the facility incorporated masonry, an aluminum cladding system, glazing and glue laminated construction to facilitate two major architectural features – a large clear high spans curtain wall (which provides natural lighting that embraces the surrounding nature), and tree-like columns which branch out to a large clear finished natural glulam wood beam. The nature-themed glass murals and graphics provide a peaceful and comforting area to enjoy a meal.

Other Projects

View More Projects

YWCA New Residential Building and Child Care Centre

The YWCA Residential Building includes a child care centre, and was built to house single women and women with children.

VIEW PROJECT

Woodward Environmental Laboratory and Operations Control Centre

This project involved the construction of a new testing facility for the City of Hamilton's central sewage treatment plant.

VIEW PROJECT

Waterloo Regional Police Services – North Division

This project involved the construction of a new police station with a 2-level parking deck.

VIEW PROJECT

Vale Health and Wellness Centre

This centre is a state-of-the-art facility for sport, recreation, health, wellness, entertainment, and commerce.

VIEW PROJECT